– Kommuner, Storting og regjering må ta grep for å styrke habiliterings- og rehabiliteringstjenestene
– Opptrappingsplanen ble ikke en opptrapping. Nå forventer jeg at politikere på alle nivå tar ansvar for det skrikende behovet for styrking av habiliterings- og rehabiliteringsfeltet! Både i spesialisthelsetjenesten og i kommunene, sier forbundsleder Tove Holst Skyer
Sist uke behandlet Stortinget et representantforslag fra SV, Sosialitstisk Venstreparti, om å sikre likeverdige og gode rehabiliteringstjenester i hele landet. I vedtaket som det var mulig for et flertall fra SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet å stille seg bak:
«Stortinget ber regjeringen sørge for at rehabiliteringstilbud innen spesialisthelsetjenesten ikke legges ned før man har sikret at kommunene er i stand til å overta ansvaret for de aktuelle pasientgruppene.»
– La meg være tydelig: Det er altfor lite, altfor sent, sier forbundsleder Tove Holst Skyer.
KPMG: Redusert tilbud ved sykehusene
– Som også stortingsflertalltet peker på har det vært nettopp en storstilt nedbygging i spesialisthelsetjenesten, uten at kommunene har fått ressurser til å bygge opp sine tjenester, sier forbundslederen.
Den nylig lanserte KPMG-rapporten som evaluerer opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering viser at private rehabiliteringsinstitusjoner har hatt en økning som langt på vei speiler nedgangen i sykehusene.
Rapporten viser også at sykehusene i størst grad har redusert sin døgnrehabilitering og at de private rehabiliteringsinstitusjonene, på sin side, har økt sin dag- og polikliniske rehabilitering.
– Da er det ikke rart at kommunene, etter samhandlingsreformen, har kjent en kraftig økning i tyngre, ressurskrevende rehabiliteringspasienter,
Svært ulik virkelighetsoppfatning
KPMG sine undersøkelser viser at det er store sprik i hvordan kommunene og brukerorganisasjonene opplever samsvaret mellom rehabiliteringskapasitet og befolkningens behov for rehabilitering. Blant respondenter fra kommunene mente 75% at tilbudet i stor grad eller i noen grad dekker befolkningens behov. Blant brukerorganisasjonene mente bare 33% det samme, mens hele 40% svarte «i svært liten grad».
Evalueringsrapporten oppsummert
Oppsummert er funnene til evalueringsrapporten:
- Det er bred enighet om at det er store variasjoner i habiliterings- og rehabiliteringstilbudet.
- Kunnskap viser at rehabilitering er samfunnsøkonomisk lønnsomt.
- Habiliterings- og rehabiliteringsfeltet har systematiske svakheter, preget av svak styring og lederforankring.
– Perspektivmeldingen var tydelig: Vi må utnytte ressursene bedre. Her må politikere i både kommunene, regjering og Storting ta tak, avslutter forbundslederen.