Bil-3170-1

Fagområder i ergoterapi

Her finner du en kort beskrivelse av de syv fagområdene i ergoterapi

Ergoterapi i kommunene – allmennhelse
Ergoterapeuter spiller en avgjørende rolle i fremtidens helsetjenester. Gjennom forebygging, mestring og rehabilitering hjelper de brukerne med å leve selvstendige og meningsfylte liv. Ved å styrke mestring, livskvaliteten og redusere behovet for pleie- og omsorgstjenester, bidrar ergoterapi til samfunnsøkonomiske besparelser.
Ergoterapi arbeidshelse
Alt for mange står helt eller delvis utenfor arbeidslivet. Arbeidsdeltakelse har stor effekt på den enkeltes identitet og helse, og er et kraftfullt virkemiddel for å motvirke fattigdom og sosiale ulikheter. Ergoterapeuter spiller en nøkkelrolle i å støtte mennesker tilbake i arbeid. Ved å fremme arbeidsdeltakelse for individet, bidrar ergoterapi til å utnytte samfunnets samlede kompetanse og arbeidskraft, noe som er avgjørende for økonomisk – og sosial bærekraft.
Ergoterapi og barns helse
Ergoterapeuter har fokus på forebygging og tidlig innsats for å fremme aktivitet, deltakelse og inkludering for barn og unge med ulike utfordringer i hverdagslivet. Gjennom lek og aktivitet i samspill med sine fysiske og sosiale omgivelser, utvikler og lærer barn og unge seg best. Ergoterapi bidrar til å sikre at barn får den nødvendige bistanden til i størst mulig grad å selvstendig mestre hverdagens aktiviteter, noe som er avgjørende for deres utvikling, trivsel og fremtidige samfunnsdeltakelse. Investering i ergoterapi for barn er derfor en investering i et sterkere og mer inkluderende samfunn.
Ergoterapi og eldres helse
Ergoterapeuter vektlegger tidlig innsats og rehabilitering, slik at flere eldre kan mestre hverdagen lenger og delta i fritidsaktiviteter. Dette reduserer behovet for pleie- og omsorgstjenester, og sikrer at ressursene kan prioriteres til de med størst behov. Investering i ergoterapi for eldre er derfor en investering i bedre livskvalitet og et mer bærekraftig helsevesen.
Ergoterapi og folkehelse
Ergoterapeuter bidrar til å skape et samfunn der personer i alle aldre og med ulike forutsetninger kan fungere sammen og ha en naturlig plass i et allsidig lokalmiljø. Gjennom sitt arbeid fremmer de aktivitet, deltakelse og inkludering, noe som styrker folkehelsen og bidrar til et mer inkluderende og bærekraftig samfunn.
Ergoterapi og psykisk helse
Ergoterapeuter er eksperter på aktivitet og deltakelse. Mange får problemer med å mestre hverdagen, skolen eller jobben på grunn av psykiske helseutfordringer eller rusavhengighet. Denne gruppen utgjør et stort antall i arbeidsfør alder og er en stor velferdsutfordring i Norge. Stadig flere barn og unge har også psykiske helseutfordringer. Å delta i meningsfulle aktiviteter fremmer helse, frigjør ressurser og bidrar til et bærekraftig samfunn. Ergoterapi spiller en viktig rolle i å støtte mennesker med psykiske helseutfordringer, og hjelper dem med å oppnå mestring av aktiviteter, bedre livskvalitet og samfunnsdeltakelse.
Ergoterapi og somatisk helse
Ergoterapeuter har kompetanse til å kartlegge hva som er viktig for pasienten og hvilke konsekvenser sykdom eller skade har på deres evne til å mestre daglige aktiviteter etter utskrivning. Ergoterapi bidrar til at pasienter kan oppnå størst mulig selvstendighet og livskvalitet. Investering i ergoterapi er derfor en investering i pasientens hverdag og et mer bærekraftig helsevesen.