Ressursside for ergoterapeuter om seksuell helse
Ressurssiden skal bidra til at du som ergoterapeut får inspirasjon og veiledning som gjør deg tryggere i møte med pasientene og deres seksuelle helse.
Velkommen
Denne ressurssiden er for ergoterapeuter som ønsker å tematisere seksualitet og seksuell helse i møte med sine pasienter/brukere. Dersom du opplever at du mangler kunnskap eller positive erfaringer med å snakke om seksualitet, kan ressurssiden være et nyttig verktøy i din kliniske praksis.
Vårt mål er først og fremst at du som ergoterapeut kan la deg inspirere, og at du over tid kan føle deg tryggere på å snakke om seksualitet og kjønnsmangfold. Vi ønsker samtidig at ressurssiden kan samle kurs, informasjon og ressursmaterialer på et sted, slik at du kan nyttiggjøre deg av informasjonen. Vi ønsker å støtte våre medlemmer arbeidet med seksualitet og kjønn, og håper at ressurssiden kan bidra til å senke terskelen for gode samtaler rundt ergoterapi og seksuell helse.

«Ergoterapeuter gjør hverdagslivet mulig – for enda flere. Ergoterapeuter finner løsninger når det blir et gap mellom helsa og hverdagens krav.» Ergoterapeutene.
«Vi snakker fortsatt for lite og for sjelden om at seksualitet er en fantastisk kraft som kan gi god helse og høy livskvalitet.»
Helse- og omsorgsminister Bent Høie, forordet til «Snakk om det! Strategi om seksuell helse (2017-2022)»


«Eroticism has its own moral justification because it sats that pleasure is enough for me; it is a statement of the individual’s sovereignity» – Maria Varga Llosa (1991, p. 7)
«Sex is the most common behavior among humans after birth, breathing, sleeping and Death» – Adrienne marie Brown (2019, p. 122)

Seksualitetens betydning
«For the erotic is not a question only of what we do; it is a question of how acutely and fully we can feel in the doing.» – Audre Lorde
Budskapet harmonerer godt med ergoterapeuters syn på aktivitet og deltakelse. Seksuelle aktiviteter er ikke mekaniske handlinger som er isolert fra en relasjonell kontekst. De er subjektive og meningsfulle handlingsmønstre, som er sterkt forbundet med kulturens oppfatninger av riktig og galt, og som er integrert inn i vår opplevelse av å være seksuelle og kjønnet (identitet).
Seksualiteten har en dypt meningsfull dimensjon, og seksuelle aktiviteter vil derfor bety forskjellige ting for forskjellig mennesker til forskjellig tid:
«Sexologifaget viser til de såkalte seks R-ene: relasjon, rekreasjon, relaksasjon, reproduksjon, rehabilitering og respekt (Graugaard et al., 2019). Det vil si sex som skaper og styrker bånd mellom mennesker. Sex som en kilde til glede og lek. Sex som reduserer stress. Sex som ledd i forplantning. Sex som demper konflikter, og sex som en utforskning av egne og andres grenser. Det å leve som aseksuell eller aromantisk er selvfølgelig også et legitimt valg.» (Ettelt & Rizvic, 2024)
Seksualiteten blir slikt sett både et hvileskjær, en lynavleder og et kraftverk, der mennesker kan hente seg inn, utfordre grenser og mobilisere ressurser.
Arbeidsmodell

Her finner du informasjon om PLISSIT-modellen, en strukturert tilnærming brukt i sexologi og seksuell helse.
Samtalen om seksualitet
Hvordan kan du åpne opp for tema seksualitet og seksuell helse i møte med pasient? Få tips om hva som er greit å spørre om og hvordan du kan gjøre pasientene komfortable.

Hjelpemidler

Det er mange som kan ha nytte av hjelpemidler for seksuallivet. Her finner du nyttig informasjon om teamet.
Nyttige lenker
Her finner du behandlere, e-læring, samarbeidspartnere og litteratur. Utforsk og styrk din faglige utvikling!
