pause7256

Nytt prosjekt skal styrke veiledning av ergoterapistudenter i praksis 

Å sikre tilstrekkelig med praksisplasser, med høy kvalitet, er en viktig for å sikre rekruttering av fremtidige ergoterapeuter.

Delta i undersøkelsen

Det er et kritisk behov for å rekruttere praksisveiledere for å sikre utdanningen av kompetente ergoterapeuter, slik at disse kan møte fremtidens samfunnsutfordringer.

Samtidig gjør omfanget av praksisen og veiledernes krevende arbeidshverdag at oppgaven med å skaffe tilstrekkelig mange og gode praksisplasser krevende.

SSB forventer enda større mangel av ergoterapeuter frem mot 2040

Hva påvirker ergoterapeuter sin motivasjon til å veilede studenter

For å sikre rekruttering av veiledere og styrke samarbeidet mellom utdanning og praksisfeltet, er det nå satt i gang et nytt og spennende prosjekt for å kartlegge hva som påvirker ergoterapeuter i Norge sin motivasjon til å veilede studenter i praksis.

Prosjektet, som ledes av studieledere fra alle de norske utdanningene i ergoterapi og Norsk Ergoterapeutforbund, vil undersøke både hemmende og fremmende faktorer for å være praksisveileder.

Formålet er å styrke rekrutteringen av praksisveiledere, sikre at studenter får nødvendig praksisopplæring og kartlegge hvordan samarbeidet mellom praksisfelt og utdanningene kan bedres. 

Bakgrunnen for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet er at ergoterapeututdanningene i Norge har hatt økende utfordringer med å rekruttere nok praksisplasser til sine studenter, noe som kan føre til forsinkelser i studieløpet. I en tid der behovet for ergoterapeuter er økende, noe også Helsepersonellkommisjonen har påpekt, er det viktig å finne gode løsninger for å sikre at flere studenter får gjennomført praksisen sin innenfor normert tid.

Forskningsprosjektet vil gjennomføres gjennom en spørreundersøkelse blant ergoterapeuter over hele landet. 

Skal sikre bedre rekruttering av veiledere

Dette initiativet forventes å gi verdifull innsikt som kan bidra til bedre prosesser rundt rekruttering av veiledere. I tillegg forventes prosjektet å bidra til økt samarbeid mellom praksisfeltet, utdanningsinstitusjonene og Norsk Ergoterapeutforbund.

På sikt håper man at prosjektet vil resultere i flere praksisplasser og bedre oppfølging av både studenter og veiledere, til stor nytte for helsetjenestene og samfunnet som helhet. 

Resultatene fra prosjektet vil bli presentert både i faglige fora og vitenskapelig publikasjon og kan være et viktig bidrag i arbeidet med å møte framtidige utfordringer i helse- og omsorgstjenestene. 

Fagsjef Kristin Jess-Bakken deltar i prosjektet, og håper at riktig mange medlemmer vil delta.

Håper på bredt engasjement fra ergoterapimiljøet

Prosjektlederne håper på et bredt engasjement fra ergoterapimiljøet for å sikre at flere får anledning til å delta som veiledere, og derigjennom bidra til utdanningen av neste generasjon ergoterapeuter. Både de som har erfaring med å være veileder for studenter i praksis, og de som av ulike grunner ikke har slik erfaring, er ønsket som respondenter.

Det er veldig viktig å få kartlagt også hva som gjør at ergoterapeuter ikke kan eller har mulighet til å ta imot studenter i sin praksis. 

Delta i trekning av gavekort

Svarer du på undersøkelsen og legger igjen din e-postadresse er du også med i trekningen av et gavekort på 500 kr!