Nytt og nyttig angående ekspertbistand
Her finner du mer informasjon om ordningen som kan være aktuelt å vite noe om når du skal yte ekspertbistand. Når tilskuddet er aktuelt, om søknad, tilskuddsordningen, bruk av bedriftshelsetjeneste med mer
Når kan tilskudd til ekspertbistand være aktuelt?
Ekspertbistand kan gis til en arbeidsgiver i enkeltsaker der en arbeidstaker har lange og/eller hyppig gjentakende sykefravær. Tilskudd kan gis i sykmeldingsperioden, men også mellom sykmeldingsperioder i situasjoner hvor sykmeldingsperiodene forekommer hyppig. Tilskuddet kan være aktuelt hvis fraværet ikke blir løst gjennom arbeidsgivers vanlige oppfølging i forbindelse med sykefravær. Det er altså et vilkår at bedriftsinterne tiltak og relevante offentlige støtteordninger er utprøvd eller vurdert.
Søknad
Arbeidsgiveren må søke NAV Arbeidslivssenter før ekspertbistand iverksettes. Det kan søkes gjennom Altinn. Men før det søkes må arbeidsgiveren kontakte NAV via kontaktskjema på nav.no, eller på tlf. 55 55 33 36. I søknaden må det dokumenteres at arbeidsgiveren, NAV Arbeidslivssenter og den enkelte arbeidstakeren er enige om at det er hensiktsmessig med ekstern bistand. I søknaden må innholdet i ekspertbistanden beskrives. Arbeidsgiveren og arbeidstakeren bør sammen utforme og bestille oppdraget til eksperten. Arbeidsgiver må selv finne en ekspert og innhente pristilbud. Det må også beskrives hvilken tilrettelegging som er vurdert, igangsatt eller gjennomført.
Les mer om NAV sin ordning for ekspertbistand
Tilskudd/honorar/refusjon
Arbeidsgiveren betaler for ekspertbistanden, og krever refusjon av utgiftene fra Nav. Tilskuddet fra Nav gis i form av dekning av arbeidsgivers faktiske utgifter til: – Ekspertens timepris – Eventuell reiseutgifter, herunder kilometergodtgjørelse – Kost- og losji når dette er aktuelt. – Utgifter i forbindelse med forberedelse og rapportering kan også dekkes. Ekspertens utgifter må dokumenteres. Maksimalt tilskuddsbeløp er 20.000 kr. Arbeidsgiver må sende refusjonskravet etter at utgiftene til ekspertbistand er betalt, og senest to måneder etter at tiltaket ble avsluttet. Dokumentasjon på utgiftene må legges ved. Refusjonskravet sendes på eget skjema (NAV 76.13-90).
Bruk av bedriftshelsetjeneste
Ekspertbistand kan ikke brukes til å dekke kostnader knyttet til bedriftshelsetjeneste, jf. arbeidsmiljøloven § 3-3. Formålet med ekspertbistand er ikke å dekke arbeidsgivers vanlige utgifter til bedriftshelsetjenesten.
Når NAV vurderer ekspertbistand, må de sjekke om arbeidsgiveren er tilknyttet en bedriftshelsetjeneste. Det er ikke grunnlag for å avslå ekspertbistand bare fordi tjenestene kjøpes fra en leverandør som også tilbyr bedriftshelsetjenester. NAV må vurdere om tjenestene som kjøpes, er utenfor det som normalt inngår i bedriftshelsetjenestens oppgaver for den aktuelle arbeidsgiveren. Dette avhenger av avtalen mellom arbeidsgiveren og bedriftshelsetjenesten, og arbeidsgivers vurdering skal tillegges vekt.
Ved tvil kan NAV kontakte bedriftshelsetjenesten direkte eller innhente avtalen mellom arbeidsgiveren og tjenesten. Arbeidsgivere som ikke er tilknyttet en bedriftshelsetjeneste, har større fleksibilitet i hva slags ekspertbistand de kan kjøpe fra leverandører som også tilbyr bedriftshelsetjenester.
I henhold til arbeidsmiljøloven § 3-3 og § 13-2 bokstav f i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, skal bedriftshelsetjenesten bidra med blant annet:
- Tilrettelegging,
- Deltakelse i dialogmøter, og
- Utarbeidelse av oppfølgingsplaner.
Disse oppgavene faller alltid utenfor tilskuddsordningen for ekspertbistand.
Derimot kan kartlegging fra bedriftshelsetjenesten være en del av tilskuddsordningen. NAV må i hvert enkelt tilfelle bruke skjønn for å avgjøre hva som regnes som kartlegging, og hva som regnes som tilrettelegging.
Plikt til fortrolighet
Helsepersonell har taushetsplikt i henhold til helsepersonelloven kapittel 5, og denne plikten gjelder også for eksperter i denne sammenhengen. Dersom helseopplysninger skal inkluderes i ekspertens rapport, må eksperten først innhente arbeidstakerens samtykke.
Alle opplysninger som eksperten, arbeidsgiveren, arbeidstakeren eller Arbeids- og velferdsetaten får kjennskap til i forbindelse med ekspertbistanden, skal behandles konfidensielt, selv når opplysningene ikke omfattes av lovpålagt taushetsplikt. Denne plikten til fortrolighet har ingen tidsbegrensning.