«Sparetiltak rammer eldre»
I et felles innlegg med Pensjonistforbundets Jan Davidsen, slår forbundsleder Tove Holst Skyer fast: «Alle beslutningstakere må våkne og forstå at forebygging og rehabilitering er en forutsetning for smarte, bærekraftige helsetjenester for befolkningsgruppen som vokser aller mest – de eldre»

– Jeg er glad for dette samarbeidet med Pensjonistforbundet, og jeg vil oppfordre alle medlemmer og tillitsvalgte, om å gjøre innlegget kjent for nettopp politikere ledere og andre beslutningstakere. Søk også gjerne kontakt med Pensjonistforbundet lokalt.
I Kommunal rapport ble innlegget forkortet noe. Her har du hele debattinnlegget.
Og til alle politikere som er mer opptatt av utgiftene: Dere sparer penger, fordi behovet for de dyreste og mest ressurskrevende tjenestene – som heldøgns omsorgsplasser – blir mindre.
Nytten av rehabilitering
De to debattantene bruker et eksempel med en kvinne tidlig i 70-årene, som etter et hjerneslag var innlagt på en korttidsavdeling, trengte hjelp til det meste av hverdagslivets aktiviteter aktiviteter og ble vurdert som aktuell for sykehjemsplass.

Etter at en ergoterapeut gjorde en kartlegging, la en helhetlig plan, og to-tre uker med intensiv trening, kunne kvinnen reise hjem og for det meste klare seg selv.
Bruk dine praksiseksempler
– Slike eksempler er jeg helt sikker på at medlemmene våre har bøttevis av, og nå må vi dele dem med andre faggrupper, ledere og politikere, og lokalsamfunnet for øvrig, oppfordrer forbundsleder Tove Holst Skyer.
Omfattende problembeskrivelse
Og til tross for denne åpenbare vinn-vinn-situasjonen peker Skyer og Davidsen i innlegget på flere eksempler på det motsatte:
- Helseforetak legger ned rehabiliteringsenheter og kommuner kutter i forebygging og rehabilitering
- Kristiansand legger ned forebyggende hjemmebesøk
- Flere kommuner legger ned eller reduserer tilbudet om hverdagsrehabilitering
- Riksrevisjonen peker på store geografiske variasjoner i rehabiliteringstilbudet
- Mange innbyggere har ikke tilgang til forebyggende tjenester
- Svært mange kommuner har lange ventelister på ergoterapitjenester
En klar felles oppfordring
Dette er hva rehabilitering og forebygging betyr i praksis. Dette er hva helsesektoren nå kutter i grunnet trange budsjetter – selv om de dermed sparer seg til fant. Perspektivmeldinger og utredninger er klokkeklare: Vi må ta grep for å kunne møte den store økningen i antall eldre og det økende presset på helse- og velferdstjenestene. Dette haster. Forebyggende og rehabiliterende tjenester er en sentral del av løsningen.
