Arendalsuka 2024 - rehabilitering 1

Rehabilitering debattert under vårt arrangement i Arendal i dag

— Når skal politikerne ta styring om rehabiliteringsfeltet, utfordret forbundsleder Tove Holst Skyer om på vårt arrangement under Arendalsuka i dag.
Les mer om arrangementet og se det i opptak.

Bildet: Fra venstre forbundslederne Gerty Lund og Tove Holst Skyer, statssekretær Usman A. Mushtaq fra Arbeiderpartiet og Inger Noer fra Venstre.

I dag arrangerte Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Ergoterapeutforbund debatt om rehabiliteringstjenestene. På agendaen sto både de mange og store utfordringene innen rehabiliteringsfeltet i Norge, samt hvilke løsninger som må til for å bedre situasjonen.

Med i panelet var en rykende fersk statssekretær, Usman A. Mushtaq fra Arbeiderpartiet, Inger Noer, leder i Venstres helsepolitiske nettverk og forbundslederne Gerty Lund i Norsk Fysioterapeutforbund og Tove Holst Skyer i Norsk Ergoterapeutforbund.

Se opptak fra arrangementet her

Bekreftet Riksrevisjonens rapport

Alle var enige om at rehabiliteringen – slik Riksrevisjonens rapport viser – er mangelfull. I rapporten står det blant annet at samhandlingen mellom kommune- og spesialisthelsetjeneste fungerer ikke, styringen av tjenestene er mangelfull og det får store konsekvenser for pasientenes helse og hverdagsliv.

Riksrevisjonens rapport: Rehabilitering i helse- og omsorgstjenestene

Det må tas grep om rehabiliteringsfeltet

Forbundsleder Tove Holst Skyer tok fatt i de gode intensjonene til politikerne og at de erkjenner den situasjonen som Riksrevisjonens rapport beskriver. Likevel utfordret hun politikerne:

— Hvor skal kommunenes autonomi stoppe, og når skal det tas styring for å få til en satsing på rehabiliteringsfeltet. En satsing som er helt nødvendig for å sikre bærekraft i både helsetjenestene, og samfunnet for øvrig, minnet hun om.

Tove trakk fram situasjonen i Bodø kommune som et eksempel. Kommunen har vært en pioner innenfor hverdagsrehabilitering. Her skal det nå kuttes 14 stillinger i rehabiliteringstjenestene.
– Dette er alvorlig, slo forbundslederen fast til applaus fra de frammøtte.

Etterlyste ressurser

Forbundsleder Tove Holst Skyer viste til Ergoterapeutenes medlemsundersøkelse, der sa 80 prosent av medlemmene at de opplever arbeidsbelastningen som høy eller for høy, og 31 prosent svarte at de ikke får utført arbeidsoppgaver til rett tid.

– Det trengs mer ressurser til personell og det trengs mer rehabiliteringskompetanse. Vi har ikke råd til å la være. Vi må utløse ressursene hos alle de som har opplevd sykdom eller utfordringer i livet, slo hun fast

Stor enighet

Debatten viste at det er bred enighet om at dagens rehabiliteringstilbud er utilstrekkelig, og at mer interkommunalt samarbeid, fokus på oppgavedeling samt målrettet bruk av helseteknologi vil være sentrale faktorer for å møte de fremtidige utfordringene i helsesektoren.

Bilder fra arrangementet

To arrangementer til under Arendalsuka

Ergoterapeutene bidrar til til sammen tre arrangementer under Arendalsuka, og disse to gjenstår: