Tove-PB050200-b

Forslaget til statsbudsjett tar ikke trusselen mot velferdssamfunnet på alvor

Regjeringen la i dag fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025
– Det er kort tid siden perspektivmeldingen ble lagt frem. Den viste tydelig at bærekraften i velferdssamfunnet er alvorlig truet. Regjeringens forslag til statsbudsjett skulle tatt dette på større alvor, sier forbundsleder Tove Holst Skyer i en kommentar.

Regjeringen la i dag fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Du finner en samlet oversikt over forslaget på regjeringens nettsider.

Savner handlekraft – Også i år

– I budsjettforslaget savner vi handlekraft. Det holder ikke med gode intensjoner, sukker forbundsleder Tove Holst Skyer.

Som i fjor, følges Bo trygt hjemme-reformen primært opp med midler til flere heldøgns omsorgsplasser. Å følge opp reformen som skal stimulere og legge til rette for mestring i eget hjem med institusjonsplasser, karakteriserer forbundslederen som en fallitterklæring.

– Hvor blir det av grepene som skal sikre bærekraft i helse- og velferdssektoren, spør hun?

Ergoterapeutenes pressemelding

Lavterskeltilbud innen psykisk helse

På samme måte mener forbundslederen at 150 millioner til styrking av kommunenes utvikling av gode lavterskeltilbud innen psykisk helse altfor lite.
– Jeg får lyst til å minne regjeringen om at det er 357 kommuner i dette landet. Da sikrer ikke disse midlene mye styrking av tilbudet i hver enkelt kommune. 

Snur ikke utviklingen i spesialisthelsetjenesten

I statsbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å øke sykehusenes driftsbevilgninger med 5,5 milliarder kroner sammenlignet med saldert budsjett for 2024. 

I en situasjon der nesten alle helseforetakene, går med underskudd, kreves det sterke og målrettede tiltak for å snu utviklingen.
– Dette er ikke den satsningen på spesialisthelsetjenesten som vi så sårt trenger, sier forbundsleder Tove Holst Skyer.

Svakere kommuneøkonomi enn før pandemien

Regjeringen vender det døve øret til kommune-Norges rop om krise i kommuneøkonomien.
– Dette budsjettforslaget er ikke signalet ansatte i velferdstjenestene i kommunene ønsket seg fra regjeringen, sier Ragnhild Lied, leder i Unio.

Mer om budsjettet og kommuneøkonomien på Unios hjemmeside.

Hvor blir det av hverdagsrehabiliteringen?

Hurdalsplattformen lovet å sikre utvikling av hverdagsrehabilitering, men regjeringen har ikke gjort noe for en slik sikring i denne stortingsperioden. Heller ikke i periodens siste budsjettår avsettes det midler til dette.

– Det er skuffende og svært uheldig, for vi ser kommuner som nedprioriterer hverdagsrehabilitering på tross av gode resultater, konstaterer forbundslederen.

Helse- og omsorgsdepartementet har fått kritikk av Riksrevisjonen for å ikke ha iverksatt tilstrekkelige tiltak for å sørge for at pasienter får de rehabiliteringstjenestene de har behov for. 

Riksrevisjonens gjennomgang viser at mange ikke får den rehabiliteringen de trenger, at det er dårlig samhandling, at det er mangelfull styring på alle nivåer og at dette får konsekvenser for folks helse, arbeidsevne, familieliv og fritid.

– Likevel prioriterer ikke regjeringen en styrking av rehabiliteringsfeltet. Det er uforståelig, slår forbundslederen

Fortsatt kutt i høyere utdanning

– Universitets- og høgskolesektoren må prioriteres og det må utdannes flere ergoterapeuter, krever Tove Holst Skyer.

Mangelen på helsepersonell kommer til å øke og ergoterapikompetansen må derfor utgjøre en større andel av helsepersonellressursene.
– Vi bidrar til å forebygge behov for de mest ressurskrevende tjenestene som krever heldøgns pleiekompetanse, påpeker forbundslederen.

Også Unio er sterkt kritisk til regjeringas nedprioritering av høyere utdanning og forsking.

– Eg har forståing for at det er mange sektorar som treng pengar, men desse kutta viser at regjeringa ikkje fattar kor viktig forsking og høgare utdanning er mellom anna for beredskapen vår. Kunnskap og forsking er samfunnsberedskap, seier Unio-leiar Ragnhild Lied i en kommentar til statsbudsjettet.

Nøkkeltallene i budsjettet

Nøkkeltallene Finansdepartementet offentliggjorde kl. 08:00 viser at regjeringen legger opp til å bruke 460 milliarder oljekroner i 2025.

Unio har oppsummert de mest relevante nøkkeltallene på sin nettside. Dette gjelder blant annet anslag for prisvekst, utvikling i sysselsetting og oljepengebruk.

Andre punkter fra forslaget til statsbudsjett: 

  • 463,6 mill. kroner til tilskuddsordningen Styrking og utvikling av helsestasjons- og skolehelsetjenesten.  
  • Videreføring av nasjonalt tverrfaglige kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten 
  • 400 millioner til psykisk helse, hvorav 150 millioner skal styrke kommunene og utviklingen av gode lavterskeltilbud 
  • Videreføring av 286 mill. til rekrutterings- og samhandlingstilskudd som skal stimulere til forpliktende samarbeid mellom kommuner og helseforetak. 
  • 71,4 mill. til videreføring av Tørn. 
  • Bevilgninger til hjelpemidler øker grunnet demografiutviklingen 
  • Bevilgninger til aktivitetshjelpemidler står på stedet hvil, kun justert etter estimert prisøkning på 3,8%. Dette til tross for at våre medlemmer melder at denne potten er tom før første kvartal er over.  
  • Bevilgninger til Varig tilrettelagt arbeid (VTA) øker, tilsvarende 500 nye plasser.  
  • Forslag om å styrke satsninga på Helseteknologiordningen med 12,3 mill sammenlignet med saldert budsjett i 2024. Den samlede bevilgningen til helseteknologiordningen vil med dette være på 175,8 mill. Kroner. 
  • 1 / 3 hovedprioriteringer for Kultur- og likestillingsdepartementet er «like muligheter til deltakelse for alle» Eksempelvis foreslås det 55 mill. kroner til ulike tiltak for å øke barn og unges deltakelse i kulturaktiviteter.