Arendalsuka 24 oppgave 1

Bedre oppgavedeling for å sikre bærekraftige helsetjenester

Ved å bruke bredden av norske helseprofesjoner til å jobbe smartere, kan store deler av den fryktede personalkrisen i helsetjenestene løses, og flere pasienter få riktig hjelp til riktig tid. Dette tok Ergoterapeutene opp på et arrangement under Arendalsuka. sammen med Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Radiograforbund.

– Det er ingen tvil om at vi nå er helt nødt til å tenke nytt og finne nye løsninger for helsesektoren. Tallene i den siste perspektivmeldingen, som kom på fredag, understreket det veldig tydelig. Slik innledet forbundsleder Tove Holst Skyer arrangementet under Arendalsuka torsdag.

Perspektivmeldingen 2024: Fremtidens Norge trenger gode løsninger og flere i jobb

Utfordret helse- og omsorgsminister Vestre

Forbundsleder Tove Holst Skyer innledet til debatt i Arendal.

Innledningsvis utfordret forbundslederen regjeringen og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre, som i mai lanserte Ventetidsløftet.
– Det er et paradoks at det letes etter nye løsninger, men at nye faggrupper ikke får plass ved bordet når de nye løsningene skal finnes, slo Tove Holst Skyer fast.

Ventetidsløftet: Regjeringen vil snu trenden og få ned ventetidene til sykehusene

God debatt i bredt sammensatt panel

– Jeg håper at vi i den neste lille timen kan få en god samtale om hvorfor løsningene som skal gi oss en bærekraftig helsesektor for fremtiden, krever en større bredde av faggrupper, innledet Tove i et bredt sammensatt panel som i tillegg til henne selv bestod av:

  • Tone Wilhelmsen Trøen, Høyre
  • Tove-Elise Madland, Arbeiderpartiet
  • Anne-Karin Rime, Legeforeningen
  • Gerty Lund, Norsk Fysioterapeutforbund
  • Bent Ronny Mikalsen, Norsk Radiografforbund

Se debatten i opptak her

Delte på mange eksempler

Forbundslederen pekte på at hun mener det er viktig at helsepersonell blir enda bedre på å utfylle hverandre tverrfaglig, men det er også viktig at ergoterapeuter blir en større del av løsningene, med sin mestrings- og tilretteleggingskompetanse.

Hun pekte videre på erfaringer fra blant annet Helgelandssykehuset og St. Olav, der økt bruk av ergoterapeuter reduserte behovet for andre helseprofesjoner.  

På St. Olavs hospital i Trondheim der ergoterapeutene tar i mot en god del av de pasientene som er henvist til behandling hos revmatolog.
– Kun 35 prosent av disse henvises videre til revmatolog etter behandling hos ergoterapeut. Men det går for tregt med å ta i bruk de gode eksemplene konkluderte Tove.

Lyttende politikere

– Jeg er overrasket over at helseforetakene ikke har et godt system for å samle de gode eksemplene på blant annet oppgavefordeling. Vellykkede pilotprosjekter må rulles ut og brukes flere steder, sa Tone W. Trøen (H).

Ikke vond vilje fra legene

Anne-Karin Rime, president i Den norske legeforening, ønsker også oppgavedeling velkommen.
– Det er nok av pasienter til oss alle. Det er derimot viktig at de som skal overta oppgaver som tradisjonelt er gjort av legene, har riktig kompetanse. Vi må sikre kvaliteten i pasientbehandlingen, sa Rime.

Flere bilder fra arrangementet