Er du ergoterapeut og har erfaring med barn og unge?
Nå trenger vi din kunnskap! Ergoterapeutene har satt seg et tydelig mål: Innen juni 2025 skal det være vurdert om det skal igangsettes et nasjonalt, tverrfaglig prosjekt for å øke bruken av ergoterapikompetanse i skolen.
Dette er en del av forbundets strategi for å styrke mestring og deltakelse for barn, ungdom og unge voksne. Prosjektet skal handle om hvordan ergoterapeuter kan bidra i det daglige skolemiljøet – til økt trivsel, deltakelse og mestring for elever i både grunnskole og videregående skole.
Kartleggingen starter nå
Som en del av utredningsarbeidet skal det gjennomføres en nasjonal spørreundersøkelse blant ergoterapeuter med erfaring fra arbeid med barn og unge. Hensikten er å få et helhetlig bilde av hvordan ergoterapitjenester allerede bidrar i skolehverdagen – og hvilke muligheter som finnes for å utvikle dette videre.
– Vi vet at mange ergoterapeuter samarbeider med skoler, men vi tror det er stor variasjon i hvordan dette gjøres. Nå trenger vi å samle kunnskap på tvers av kommuner og tjenester, sier prosjektleder Ann-Kristin Gunnes Elvrum (bildet), ergoterapispesialist og førsteamanuensis ved NTNU.
Hun leder undersøkelsen som gjennomføres i samarbeid med forskningsmiljøet ved NTNU og Norsk Ergoterapeutforbund.
Hva vil vi finne ut?
Undersøkelsen skal kartlegge:
- Hvordan ergoterapeuter arbeider med deltakelse og inkludering i skolemiljøet
- Hvilke metoder og samarbeidsformer som brukes
- Hvordan tjenestene er organisert
- Hva som fremmer eller hemmer godt samarbeid med skolene
– På denne måten kan vi lære av hverandre, løfte fram gode modeller og bygge kunnskap for fremtidige satsinger. Det er viktig at vi får innblikk i mangfoldet og variasjonene i praksis, sier Elvrum.
Undersøkelsen er åpen – og vi håper DU vil delta!

Spørreundersøkelsen retter seg mot alle ergoterapeuter som jobber med barn og unge, særlig de som har erfaring fra samarbeid med grunnskole og videregående opplæring. Dine erfaringer vil bli brukt som kunnskapsgrunnlag både for en mulig faglig satsing og til videre forskning.
- Svarfrist: 1. juni 2025
- Lenke til undersøkelsen
Svarene vil også danne grunnlaget for en vitenskapelig artikkel som oppsummerer status for ergoterapi i skolen i Norge i dag, samt innhente informasjon til forbundet for å innhente et beslutningsgrunnlag til målsettingen.